– Krampları geçirmek için neler yapabilirim?
Bebek kemiklerindeki kalsiyum geçişinin yoğun olduğu gebeliğin 24-28 haftalarında ellerde, kollarda ve bacaklarda ağrılı kramplar hissedilebilir. Kramplar başladığı zaman masajla rahatlama sağlayabilirsiniz. Kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünlerinin bolca tüketilmesi krampları hafifletecektir. Özellikle yoğurt ve peyniri bolca tüketmelisiniz. Bunun dışında hala kramplar geçmiyorsa kalsiyum ve magnezyum takviyeleri alabilirsiniz.
– Çok midem bulanıyor, bunun bir çaresi var mı?
Hamileliğin en büyük zorluklarından biri mide bulantısıdır. Hormonların etkisiyle kusma ve mide bulantısı sık görülür. Ancak 12. hafadan itibaren bu sorun azalır. Bu 12 haftalık süreç içinde katı gıdaların, özellikle yağsız ve kokusuz besinlerin tüketilmesi sizi rahatlatacaktır. Kusma hissi geldiğinde kusmak için kendinizi zorlamayın çünkü bu sizi rahatlatmayacak. Derin derin nefes alın. 16. Haftadan sonra hala sorununuz devam ediyorsa doktor kontrolünde çeşitli bulantı ilaçları kullanabilirsiniz.
– Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) için neler yapılabilir?
Hormonal artışlar yüzünden özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra kan şekeri sorunları gözükebilir. Eğer gebe kaldığınızda yüksek bir kilodaysanız ve gebelik sırasında da kontrolsüz şekilde kilo aldıysanız bu riski ciddi şekilde arttıracaktır. Gebeliğin 24-28. haftaları arasında tarama testlerinde şeker yükleme testi yapılır ve eğer gebelik şekeri teşhisi konursa beslenme programıyla kan şekeri dengelenebilir. Buna rağmen hala dengelenmezse insülin kullanımı gerekebilir. Ancak gebelik sona erdiğinde vücuttaki kan şekeri seviyesi de normalleşir.
– Gebelikteki yüksek tansiyon önemli midir?
Tansiyon, yani kan basıncının yüksek olması hem annenin hem bebeğin sağlığını doğrudan etkileyebilecek önemli bir sorundur. Mutlaka yakın bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.
– Reflü-gastrit-kabızlık gibi sindirim problemlerine karşı ne yapılmalı?
Bağırsak ve mide hareketleri gebelik sürecinde yavaşlar ve bu yavaşlama reflüye yol açabilir. Bunu önlemek için yemek yedikten sonra hemen yatmamak önemlidir. Ayrıca yüksek yastık kullanılarak da bu sorun önlenebilir. Ayrıca gebelik sırasında kullanılan vitaminler ve demir ilaçları kabızlık yapabilir. Kabızlığı gidermek için bol meyve tüketilmelidir. Bol su içip posalı ve lifli gıdaları tercih ederek kabızlığı önleyebilirsiniz.
– Gebelik sürecinde egzersiz yapılmalı mıdır?
Gebeliğin ilk üç ayından sonra, tıbbi açıdan bir mahzur yoksa gebelerin egzersiz yapmaları ve bu mevzuda cesaretlendirilmeleri gerekir. Aerobik egzersizler ve kardio egzersizleri yapılabilir. Haftada 2-3 gün, 45-60 dakika yürüme, yüzme, gebeliğe hususi yoga ya da pilates tercih edilebilecek yöntemlerdir. Kilo kontrolü ve huzurlu bir gebelik açısından doğuma birkaç hafta kalana dek egzersizler sürdürülmelidir.
– Karın çatlaklarından kurtulmak mümkün mü?
Gebelik ilerledikçe karın, bacaklar ve göğüslerde ciltte artan gerilim sonucunda çatlaklar oluşabilir. Çatlak oluşumunu önlemek için, gebelikte kilo alımına dikkat edilmeli, dengeli ve özellikle C vitamininden zengin diyet ile beslenilmeli ve 20. gebelik haftasından sonra cildi nemlendirmek için gebeliğe özel kremler, zeytinyağı, badem yağı, kakao yağı yada susam yağı her gün cilt üzerine uygulanmalıdır.
– Ultrason bebeğe zarar verir mi?
Gebelikte ultrasonun hiçbir zararı yoktur, rahatlıkla yaptırabilirsiniz.
